Hyllinge Enge

Kirke Hyllinges nye grønne bydel

 

Fra idé til realisering

Lejre kommunes vision - kaldet Vores Sted - danner rammen for, hvordan borgere, erhvervsliv, foreninger, den kommunale organisation m.fl. kan udvikle kommunen med mere fri natur, frirum til initiativ og rum for fællesskaber. Lejre har aktivt valgt at være en landkommune med fokus på fællesskab, natur, bæredygtighed og ikke mindst en omfavnelse af kommunens rige kulturhistorie.

Visionen blev yderligere konkretiseret i Kommuneplan 2017, og stadfæstet i nyeste Kommuneplan 2021, hvor det blev specificeret, at der skal arbejdes på, at naturen kommer tættere på de steder, vi bor og gør brug af, og at den bliver endnu lettere at komme ud i. Den skal være mangfoldig og opleves som et særligt kendetegn. Mødesteder og fællesskaber omkring natur ved og mellem bygninger skal forstærkes i den fysiske planlægning, og byudvikling og forbindelser mellem byerne og naturen skal styrkes, således at den omgivende natur opleves som en integreret del af byen.

I alt er der planlagt udlagt ca. 165 boliger, opdelt i tre faser i perioden 2023- 2033.

Den byggeretsgivende lokalplan blev endelig godkendt i foråret 2023. I denne er der fastsat en bebyggelsesprocent på henholdsvis 30 og 35 for åben-lav og tæt-lav bebyggelse i maksimalt to etager og med en bygningshøjde på 7,5 meter. Endeligt skal rekreative arealer udgøre mindst 35%.

På denne baggrund af visioner og politiske hensigtserklæringer har bygherre valgt at udforme et projekt, der lægger sig så tæt op ad kommunens vision, som det er praktisk muligt. De politiske rammer sætter begrænsninger på byggetætheden i Hyllinge Enge, en tæthed, som projektudviklere normalt vil spænde til det yderste. Et traditionelt udstykningsprojekt vil typisk også have et meget kvadratisk udtryk med en endimensionel byggeform for at maksimere profitabiliteten.

I Hyllinge Enge bliver det anderledes.

Vision for Hyllinge Enge

Hyllinge Enge skal være Kirke Hyllinges nye attraktive landsby i byen. Udstykningen bliver væsentlig mere luftig og med fokus på, at beboerne gerne vil dyrke fællesskabet. Vejføringen bliver kroget og asymmetrisk for at nedbringe hastigheden og gøre stedet til et venligt og sikkert sted for børn at lege. Engarealer udlægges med stisystemer samt muligheder for fællesaktiviteter som f.eks. fælles køkkenhaver, dyrehold mm.

aaron-burden-2xhOYKK-jAM-unsplash.jpg
2.2.PNG

I udformningen af Hyllinge Enge er der lagt vægt på at skabe mange forskelligartede opholdsmuligheder i et fintmasket net af private, semiprivate og offentlige uderum. Hyllinge Enge er udformet med inspiration i den selvgroede landsbystruktur. Asfalt og beton bliver minimeret, i den udstrækning det er muligt i et moderne villakvarter, for at gøre plads til fri og vild natur, der vil øge biodiversiteten og beboernes velvære.

Endelig er det magtpåliggende for bygherre at give projektet bæredygtig substans i byggeprocessen, og det vil konkret udmønte sig i, at de bebyggelser, som bygherre er ansvarlig for, vil søge svanemærket certificering.

Svanemærket er et holistisk mærke. Det betyder at det ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus; fra råvarer, produktion og brug til genbrug, recirkulering og affald.

På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier.

 
 

At bo og leve i Hyllinge Enge skal være en bedre oplevelse end det traditionelle villakvarter.

 Bygherre vil:

-Udstykke parcelhusgrunde

-Udstykke storgrunde til opførelse af bæredygtigheds-certificerede rækkehuse og bofælleskaber.

-Opføre fællesområder og natur der, kan danne ramme om ”Det gode liv på landet”

Det er hensigten at udvikle området i 4-5 faser/lokalplaner.

Ovenstående (grøn markering) viser området der bliver del af fase 1.

Ovenstående (grøn markering) viser området der bliver del af fase 1.

Hele området forventes færdigudviklet inden for en periode af 10 år.